Nu cumva CV clasic a început să devină mai original și mai distinctiv decât unul creativ și inovator?
Asist de ceva timp la o isterie generalizată legată de CV-urile candidaților, la toate nivelurile, chiar până sus, la top. Toți se întrec în a găsi formate cât mai originale și mai inovatoare care „să-i pună mai mult în valoare”.
Sigur, cei mai înfocați susținători ai „originalității” sunt consultanții care le redactează pe bani. O „industrie” care a înflorit de-a dreptul. La început în străinătate, dar și cei de la noi le suflă în ceafă. Și bineînțeles că toți vă recomandă CV-uri „creative și inovatoare”, cum ar putea altfel să-și justifice serviciul și banii luați? Te duci la acel consultant tocmai pentru că-ți face CV-ul diferit față de vecinul lui, altfel pentru ce i-ai mai plăti? Originalitatea e infinită, deci e loc pe piață pentru oricâți consultanți, pe când clasicismul e unul singur, și un singur consultant pe județ ar fi suficient… 🙂
Eu am scris de când tot fac recrutări, de zeci de ani, mai precis spus, că mie (GB, adică) mi se pare infantilism managerial să crezi că dacă trimiți un CV mai neobișnuit, transmiți astfel angajatorului că ești creativ, original, out of the box. La poziții foarte joase, pentru începători, poate că da, însă la poziții înalte pare o smecherie ieftină, care îi irită pe mulți angajatori. Și să fiți convinși că sunt foarte atent la reacțiile angajatorilor când le pică în mână un astfel de CV „original”, știu bine ce vorbesc. Ca să nu mai spun că pentru mulți angajatori originalitatea e mai degraba un semnal de alarmă, nu de interes, și cu atât mai mult riscați să obțineți reacția exact opusă față de ce vă doriți… Nu am văzut niciodată, dar absolut NICIODATĂ, un angajator care să reacționeze cu surprindere plăcută (deci avantajoasă pentru candidat) la vederea unui astfel de CV neobișnuit!
Pe unii îi pun pe gânduri când le spun asta, într-adevăr, dar imediat vin cu un contrargument beton, pentru că dacă ar spune direct, da, cred că ai dreptate, GB, s-ar simți obligați să admită și că i-a fraierit cineva până atunci. Și nu-i convine nimănui asta.
Deci, da, GB, dar pentru o firmă în care creativitatea este chiar obiectul ei de activitate, trebuie să trimiți un CV cât mai distinctiv, evident…
Păi, știu și eu (aici răspunde GB!), hai să vedem… Dacă toți se simt obligați să trimită CV-uri cât mai originale, mai creative, mai inovatoare, atunci un CV clasic, bătrânesc, un europas, să zicem, nu cumva ar fi cel mai original și neașteptat dintre toate, nu ar ieși cel mai mult în evidență?
Vă rog să raspundeți, așadar, la această întrebare cu sondaj:
Comentarii (8)
Oricum, pe langa CV are loc si o discutie cu respectivul canditat. Iar, in cazul in care exista o diferenta intre felul in care se comporta / reactioneaza cu ocazia interviului si ceea ce a vrut sa arate prin CV, din punctul meu de vedere, esecul este garantat.
Nu prea „oricum”, ci o data din zece, sau din o sută… Oricum ( 🙂 ), în funcție de cum e perceput CV-ul de către angajator sau de recrutor… 🙂
cred ca tipul de CV depinde de tipul companiei, de jobul pentru care aplici si de sarcinile pe care le vei avea. Daca compania este poate din domeniul advertising , dar tu aplici pentru postul de contabil , sofer etc cred ca originalitatea dauneaza, daca aplici pentru un post de creatie , cred ca originalitatea ar putea ajuta. Aici si poti observa cum un candidat isi apreciaza jobul pentru care aplica si daca a inteles ce se cere de la el si cat de serios este acest candidat. Ar fi multe de discutat , dar cred ca nu e cazul sa avem discutii mai complexe. In momentul de fata sunt de acord ca un CV normal ajuta mai mult decat un CV orginal scris prin metode creative. Chiar sunt curios sa aflu parerea ta GB.
Eu nu cred asta, ca trebuie sa-ti faci CV-uri diferite in functie de angajator. Am facut recrutari pentru sute de firme, din toate domeniile de activitate, si nu am observat vreodata, in 30 de ani, pe cineva care sa prefere un CV in alt format decat cel obisnuit. Dimpotriva, formatele neuzuale mai mult incurca, adesea.
Sunt putini cei care isi fac mai multe tipuri de CV si din aceste motive se merge pe clasic pentru a acoperi toate tipurile de job. Este ca la costume , cel clasic merge aproape la toate evenimentelet. In rest sunt de acord cu tine ca nu trebuie sa venim cu un CV original , mai ales in functii de middle si top management.
Am o recomandare. Faceti scrisul la site mai mare. Daca un CV ar fi formatat cum este siteul dvs, nu v-ar irita? 🙂
La articole sau in site-ul cu anunturile?
Buna
Poate ca anunturile&ofertele( in general, nu doar cele de pe platforma acesta) ar trebui “usor restilizate”, conform bunei practici europene si nord-americane, care include pachetul de beneficii si intervalul de salarizare propus. nu de alta, dar ne apropiem astfel de acel mult clamat win-win….Sigur ca pentru candidatii de exceptie se stie& se mentioneaza intotdeauna ca oferta poate plusa.
Aaaaah! am uitat ca in ROkolony nu se strica orzul pe gaste….si presiunea de a taia pretentiile este core of the local hiring business !!!!