Principiu ontologic fundamental în viața de business și în celelalte, în egală măsură: căutați întotdeauna intenția, cu toate resursele și cu mintea pe care le aveți! În funcție de aceasta, interpretarea a ceea ce vedeți și ce vi se întâmplă e adesea complet diferită, chiar dacă contextele sunt asemănătoare sau chiar identice.
Una sunt reaua intenție, indolența, superficialitatea, proasta creștere cunoscută și asumată, și alta e buna intenție dar fără bani destui sau alte resurse, sau într-un mediu social în care nu te poți folosi de ea. Și la job, și în politică la fel, în relația bărbatului cu femeia sau cu ceilalți, și la interviurile pentru job, și cu angajatul cu rezultate bune față de cel cu rezultate slabe, și oriunde cu oricine.
Luați exemplele care vă enervează cel mai tare: ca angajator, să lași candidatul să aștepte aiurea, să trimiți pe altcineva să-l intervieveze, doar că nu ți-ai terminat tu cafeaua, să îți verifici SMSurile în timp ce vorbești cu el, astea sunt rea intenție, indolență și exhibare infantilă de putere, pentru că nu te costă vreun ban să faci altfel.
Și invers, când vă supărați foc pe fetele de la HR și pe cei care le angajează, gândiți-vă de trei ori înainte dacă nu cumva problema e la voi, ți nu la ei, înainte să vă duceți să scrieți pe Internet despre cât de neprofi sunt ăia. Să credeți că o firmă își poate permite – fie ea și multinaționala multinaționalelor – să angajeze câte un recrutor egal cu fiecare candidat care trece pe acolo, arată un infantilism managerial îngrijorător. Și nu la multinațională, ci la… (George Butunoiu – iunie 2023)