Unul dintre lucrurile pe care recrutorii și angajatorii le consideră cele mai importante când analizează CV-urile candidaților este felul în care aceștia au avansat în carieră: cât de rapid a fost avansul, cât de solid, de coerent, de constant, de credibil, dacă are logică sau e doar de oportunitate etc.
Avansarea în carieră se face în trei mari direcții, dintre care doar două se văd în CV: către un post mai mare (în „înălțime”, adică mai sus pe scara ierarhică, în „lărgime”, adică mai multe responsabilități, sau amândouă), către un angajator mai mare, mai profesionist, mai prestigios, și către un salariu mai mare. Recrutorii și angajatorii cu experiență, care cunosc bine piața, pot evalua destul de precis diferențele de la o poziție la alta din CV, adică să măsoare care a fost avansul de fiecare dată.
Ceea ce puțini știu, însă, este că avansul în carieră pe direcția angajator are o valoare mai mare pentru majoritatea managerilor și recrutorilor decât avansul pe poziție. Ca să fiu mai explicit, să luăm doi angajați care lucrează la aceeași firmă- una puțin cunoscută, fără vreun nume sonor pe piață, să zicem. Cei doi angajați au posturi identice, și amândoi își schimbă jobul, în același timp: unul către o poziție mai înaltă la o companie similară ca imagine cu cea de la care a plecat, al doilea pe același job, dar la o companie cunoscută, apreciată pe piață.
Observând de zeci de ani reacțiile angajatorilor în fața acestor profiluri cu parcursuri diferite pentru avansul în carieră, concluzia este fără echivoc: majoritatea managerilor dau mai multă valoare profilurilor (CV-urilor) în care avansarea s-a făcut către un angajator cu imagine mai bună decât celor în care pasul s-a făcut doar către un post mai mare.
De ținut minte, așadar, atunci când vă planificați avansul în carieră și vă calculați valoarea CV-ului pe piață…
Comentarii (4)
Interesant! Exista insa angajatori cu renume, dar rau-platnici, ceea ce determina angajatii sa plece pe pozitii egale sau chiar inferioare, dar mai bine retribuite, la angajatori mai generosi, desi nu atat de cunoscuti! Doar o discutie poate lamuri traseul carierei, nu CV-ul!
Sunt destui angajați dispuși să „plătească” ei pentru a-și putea pune un angajator de prestigiu în CV.
Si eu am “plătit” și în continuare “plătesc” pentru a fi intr-o companie de prestigiu. Lucrez în IT și am ales un salariu cu 20% mai mic decât aș fi putut sa am în multe alte companii doar ca sa lucrez la o companie de prestigiu. Încă ceva interesant: m-am dus pe același post (software engineer), deci nu am țintit sa găsesc nici măcar un post de team lead / manager.
:)) cand vine vorba de angajati vine vorba de oborul de vite, ma tem. Cam acesta este sistemul care se practica peste tot in lume. Trebuie sa recunoastem ca exista exploatare, asta doar ca sa nu o numesc sclavie moderna.
Balanta e total dezechilibrata in favoarea angajatorilor.