Legat de întrebarea cu ce începi când îți listezi fiecare job în CV (work experience), cu postul sau cu angajatorul: recomandarea este să pui în poziția cea mai vizibilă informația care te avantajează cel mai mult, care are cel mai mare impact asupra cititorului. Exact ca în marketing – și e de la sine înțeles, pentru că toate principiile marketingului se aplică identic în procesul de recrutare (e o vânzare ca oricare alta), până în cele mai mici și fine detalii, de la prima literă a CV-ului și până în momentul semnării contractului de angajare.
Aproape întotdeauna, prima informație pe care o citește cineva despre ceva nou (un nou candidat, în cazul de față), are cel mai mare impact și remanență mentală mai ridicată. Mai ales dacă este și evidențiată (bold, subliniere, litere mai mari, paragraf nou etc.), așa cum este întotdeauna în CV.
În cultura occidentală citim de sus în jos și de la stânga la dreapta, așa că privirea cade mai întâi în colțul din stânga sus al blocului de text. De aceea, atunci când îți listezi experiența de lucru în CV, pui în poziția privilegiată (cea mai vizibilă, stânga sus, adică începutul rândului) ce te avantajează mai mult. Dacă numele angajatorului face o impresie mai puternică decât denumirea jobului, începi cu compania și apoi pui jobul. Și invers. Dacă ești director general la o firmă mică, de care sigur nu a auzit angajatorul, începi cu poziția. Dar dacă ai fost magazioner la o cunoscută multinațională, să zicem, începi cu compania, fiindcă remanența impactului pozitiv la citirea numelui angajatorului mai atenuează din reculul de la citirea poziției.
Efectele sunt minuscule, într-adevăr, abia sesizabile (și subconștiente pentru cititor, oricum), dar dacă tot nu te costă nimic, nici măcar un gram de efort în plus, de ce să nu o faci? Mai ales că, dacă trimiți CV-ul în foarte multe locuri, fiecare detaliu, oricât de mic, se mărește și el de tot atâtea ori. Și, detaliu lângă detaliu, adunate mai multe, uneori chiar ajung să facă o diferență care ar putea să-ți schimbe cursul vieții (curriculum vitae).
Sigur, odată ce ai decis care e ordinea, e mai cuminte să o păstrezi de la un capăt la celălalt. Iar în ceea ce privește perioada, în nicio circumstanță nu are cum să fie mai importantă decât angajatorul sau jobul, ca să o pui într-o poziție privilegiată. De aceea, întotdeauna recomandarea mea a fost ca să fie pusă în dreapta, să nu se amestece cu celelalte informații și să le diminueze impactul.
În CV builder-ul lor, LinkedIn au făcut un sistem mixt în cadrul aceluiași CV, cu ordinea Job – Companie (cu postul evidențiat) atunci când e un singur job la un angajator, și invers, Companie – Job, atunci când ai mai multe joburi succesive în cadrul aceleiași organizații.
La Managero ordinea este fixă, pentru moment (angajatorul – postul), ca să poată fi grupate joburile succesive în aceeași companie. Dar în curând vom introduce opțiunea pentru candidat de a alege ordinea care îl avantajează mai mult. Va fi interesant de văzut cum o vor folosi candidații, pe ce vor pune accentul, de la caz la caz. Va fi o mică informație în plus despre fiecare în parte…