5 minute este intervalul maxim acceptabil de ajungere la o întâlnire înaintea orei fixate. Iar pentru cei mai sus pe scara socială e de 2 minute, mai ales când te întâlnești cu cineva pentru prima dată, și pentru ceva important.
Fiindcă, dincolo de semnalul pe care îl transmiți, te poți pune și pe tine și pe ceilalți în situații jenante, pentru care responsabilitatea îți revine în întregime, de cele mai multe ori. Nu toți au săli de așteptare în care să te instaleze, sau nu toate sunt disponibile în orice moment. Să încurci lumea pe un scaun incomod pe la secretariat nu e o imagine tocmai plăcută, nici pentru tine și nici pentru ceilalți. Pe secretară o enervează să fie unul pe acolo care ascultă tot ce vorbește ea la telefon, mai ales când are ceva foarte important de discutat despre planurile de weekend.
Apoi, să dai nas în nas cu concurentul tău care tocmai iese de la întâlnire, la care evident că a discutat despre aceeași licitație la care participi și tu, despre același proiect pentru care ai venit să-l convingi, să fii sigur că-l enervează și pe directorul cu care te întâlnești! El a avut grijă să termine întâlnirea precedentă cu concurentul tău cu 10 minute înainte, tocmai ca să nu vă intersectați, numai că tu i-ai făcut o surpriză și ai venit cu 15 mai devreme… 🙂 🙂 🙂
Sau la firma de recrutare care tocmai a angajat o asistentă nouă, dar a uitat să-i spună să nu pună întâlniri cu angajați de la aceeași firmă una după alta. Or, se știe bine, orice asistentă de HR pune întâlnirile cu oameni care se cunosc între ei exact una după alta! Ca să se poată saluta în lift, pe hol, să mai schimbe câteva cuvinte, să afle noutățile…
PS: mulți recrutori notează sistematic, pentru toți candidații, ora exactă la care au ajuns. Consideră că poate fi o informație relevantă, mai ales când vezi același om de mai multe ori.
Comentarii (4)
E cu siguranta unul din multele detalii care fac diferenta de fapt. Eu mereu cand ajung la un interviu intr-o locatie noua (mai ales intr-ul alt oras), imi calculez sa ajung la locatie cu maxim 45 min inainte de interviu, dar asta nu inseamna ca si intru. Dar sa gasesc loc de parcare, sa vad un pic din mers dinamica zonei, sa vad cat de mult se iese la tigara, sa vad in zona daca sunt posibilitati decente de luat pranzul, astea le fac inainte de a intra efectiv in locatia unde de tine interviul, unde am cam intrat insa cu maxim 10 min, din considerente de birocratie (inregistrare vizita, completare formular scurt, etc).
Eu cred ca un candidat care vrea sa ia pulsul companiei in care poate va lucra, trebuie sa vina cu 10-15 minunte inainte , exact pentru a vedea care este reactia, sa vada cum cei care recruteaza isi respecta candidatii. Tocmai prin aceste minute in plus pui presiune pe recrutor, iar apoi iti va manca din palma. Ideea este ca de obicei recrutorul nu vine singur la intalnire si intarzie. Daca tu esti acolo intarzierea lui impreuna cu a celuilalt va fi penibila. Eu daca merg la interviu , vreau sa vad cum se comporta si ei cand se pune presiune pe ei. Toti candidatii ar trebui sa faca astfel. Nu conteaza daca vei fi angajat sau nu. Cine te iubeste , te iubeste asa cum esti.
Amuzant pe undeva, la Londra ti se spune sa ajungi cu cel putin 15 min inainte la receptie, caci de acolo s-ar putea sa fie un drum lung pana la sala unde ai interviul si sa treci pe la mai multe receptii. Banuiesc ca aici drumul este mai scurt. Treaba cu datul nas in nas e cam raspunderea recrutorului sa se aranjeze sa nu se intample, dupa mine.
Nu are multa logica. Nu e treaba vizitatorului sa stie dinainte cat de lungi sunt culoarele si prin cate receptii mai treci. Daca ti ti se pune sa vii la o anumita ora, vii fix la ora respectiva si nu mai comentezi. E treaba celui care te-a chemat sa calculeze cat iti ia de la intrarea in firma si pana la locul faptei.